1. Materiał badawczy
Do badań użyto suche, rozdrobnione nadziemne części Kalanchoe daigremontiana., które posłużyły do przygotowania następujących ekstraktów: wodnego, wodno-etanolowego i heksanowego. Warunki ekstrakcji podano w poniższej tabeli.
Tabela 1. Warunki ekstrakcji Kalanchoe daigremontiana
Parametry procesu | Rodzaje ekstraktów | ||
wodny | wodno-etanolowy | heksanowy | |
Naważka (g) | 30,0 | 30,0 | 30,0 |
Czas ekstrakcji (h) | 24,0 | 24,0 | 24,0 |
Stosunek surowca do rozpuszczalnika | 1:10 | 1:10 | 1:10 |
Rozpuszczalnik | woda destylowana | etanol 50% | n-heksan |
Temperatura ekstrakcji (oC) | 90 | 20-24 | 20-24 |
Masa ekstraktu po zagęszczeniu (g) |
24,68 | 23,32 | 8,19 |
Zawartość suchej masy (mg/ml) | 450,0 | 203,0 | 10,4 |
Źródło: badania własne we współpracy z IWNiRZ
2. Szczepy drobnoustrojów użyte w badaniach
Do określania aktywności antybiotycznej otrzymanych ekstraktów zastosowano 5 grup drobnoustrojów chorobotwórczych dla człowieka (tabela 2).
Tabela 2. Grupy i szczepy drobnoustrojów użyte w badaniach
Grupy drobnoustrojów | Badane szczepy |
Bakterie Gram-dodatnie
|
Staphylococcus aureus ATCC 6538P |
Enterococcus faecalis ATCC 8040 | |
Bacillus subtilis 199749 | |
Bakterie Gram-ujemne
|
Escherichia coli PZH O26B6 |
Klebsiella pneumoniae 231 | |
Salmonella enteritidis S59 | |
Pseudomonas aeruginosa 85/2 | |
Grzyby drożdżoidalne
|
Candida albicans PCM 1409 PZH |
Candida krusei S2 20 | |
Candida guillierrmondii 11 | |
Geotrichum candidum 25/OWG | |
Grzyby pleśniowe
|
Penicillium notatum (4) |
Aspergillus flavus 95/1 | |
Dermatofity | Microsporum gypseum K1 |
Źródło: badania własne we współpracy z IWNiRZ
Ekstrakt wodno-etanolowy z Kalanchoe daigremontiana w zakresie stężeń ekstraktu 150-300 mg/ml
Tabela 3. Wzrost badanych bakterii w obecności ekstraktu wodno-etanolowego z Kalanchoe daigremontiana w zakresie stężeń ekstraktu 150-300 mg/ml
Stężęnie mg/ml |
300 | 250 | 200 | 150 | K ( 300 mg/ml) |
Szczep | |||||
S. aureus | – | – | – | + | + |
E. faecalis | – | – | – | + | + |
B. subtilis | – | – | – | + | + |
E. coli | + | + | + | + | + |
K.pneumoniae | – | – | – | – | + |
S. enteritidis | + | + | + | + | + |
P. aeruginosa | – | – | – | + | + |
Źródło: badania własne we współpracy z IWNiRZ
Przeprowadzone badania mikrobiologiczne dowiodły brak aktywności antybiotycznej Kalanchoe daigremontiana. W odniesieniu do wszystkich badanych grzybów drożdżoidalnych, grzybów pleśniowych i dermatofitów nawet w najwyższym stężeniu nie stwierdzono działania antybiotycznego. Wyciągi wodny i heksanowy nie wykazały działania przeciwbakteryjnego nawet w wysokich stężeniach. Podczas gdy wyciąg wodno-etanolowy działał na bakterie Gram-dodatnie (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis i Bacillus subtilis) w stężeniu 200 mg/ml oraz na niektóre bakterie Gram-ujemne (Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa) odpowiednio w stężeniach 150 i 200 mg/ml. W przeciwieństwie do badań prowadzonych przez [Nahar i in. 2008] badania nie wykazały działania hamującego w stosunku do Candida albicans oraz Escherichia coli, a pozostałe uzyskane wyniki były porównywalne.
Literatura:
- Nahar K., Khan M.G.U., Rahman M.S., Begum B., Rashid M.A., 2008, Antimicrobial and Cytotoxic Activities of Bryophyllum daigremontianum, Journal of Pharmaceutical Sciences, 7 (1), s. 99-101.
*Badanie wykonane we współpracy z Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu